Menu

Jesień – sezon na warzywa

Jesienne przetwory to w wielu polskich domach nieomal rodzinna tradycja. W sierpniu i wrześniu pojawia się najwięcej owoców i warzyw, z których można wyczarować przepyszne kompoty, sosy czy inne marynaty. Jest to czas nie tylko na szykowanie zimowych zapasów: to także pora, w której domowe obiady smakują najlepiej. Warto korzystać z darów jesieni, by przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki dla siebie i najbliższych.

Im więcej warzyw w codziennym jadłospisie, tym zdrowiej.

Od czego zacząć, jeśli brak Ci kulinarnego doświadczenia? Na początek sprawdź, jak proste w szykowaniu są warzywne zupy czy sosy. Możesz zdecydować się na aromatyczny krem z pomidorów, chłodnik, sos pomidorowy z cukinią, zupę ze świeżych ogórków – tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia, ponieważ większość warzyw jest obecnie dostępna w niskich cenach zarówno w marketach, jak i na ryneczkach. Kiedy już wypróbujesz kilka przepisów i znajdziesz najsmaczniejsze propozycje, możesz zdecydować się na ich utrwalenie – z pomocą przychodzą wówczas weki. Choć początkowo tworzenie własnych przetworów może wydawać Ci się bardzo skomplikowanym procesem, to jednak bardzo szybko nabierzesz wprawy i zapewnisz sobie zapasy na długie zimowe dni.

Czy potrzebne jest do tego jakieś specjalne wyposażenie?

Wystarczą dobre garnki do gotowania oraz odrobina cierpliwości. Nie martw się, jeśli do tej pory przypalała Ci się nawet przysłowiowa woda na herbatę. Możliwe, że powodem jest jedynie brak wprawy oraz odpowiedniego sprzętu. Dobrze dobrane garnki pozwalają na gotowanie wielu wymyślnych potraw, więc z pewnością poradzisz sobie z kompotami czy leczo. Wybierając owoce i warzywa kieruj się ich wyglądem, ale jednocześnie zachowaj zdrowy rozsądek. Pięknie wyglądające jabłka czy lśniące pomidory wcale nie muszą być najlepszym wyborem: często taki wspaniały wygląd wcale nie idzie w parze ze smakiem. Niepozorne polne pomidory wyglądają niezbyt ciekawie, jednak ich aromat zachwyci każdego – o wiele lepiej sprawdzą się jako baza do sosów czy przecierów. Warto kierować się zatem nie tylko perfekcyjnym wyglądem, ale również opiniami sprzedawców.

Znają oni dobrze swoje produkty i pomogą w wyborze najlepszych jabłek na kompot, gruszek do marynowania czy ogórków do kiszenia. Decydując się na samodzielne tworzenie przetworów pamiętaj, by odpowiednio je zabezpieczyć. Jeśli słoiki będą nieszczelne, produkty zepsują się bardzo szybko i w efekcie będą nadawały się wyłącznie do wyrzucenia. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu lub możliwości, by przygotowywać soki, przeciery czy sosy na zimę, możesz zdecydować się na prostszy wariant: mrożenie warzyw. Zamiast wybierać sklepowe zestawy, w których znajduje się przede wszystkim lód oraz niezbyt urozmaicone mieszanki, lepiej samodzielnie przygotować warzywa i zamrozić je podczas sezonu. W ten sposób zyskasz zamrożone składniki do zup i sosów – za ich pomocą wyczarujesz pyszne i aromatyczne potrawy nawet w środku zimy. Masz wówczas także pewność, że w osobiście przygotowanych mrożonkach znajdują się tylko składniki wybrane przez Ciebie.

0 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *