Menu

Sprytne organizowanie kuchni

Twoja niewielka kuchnia wydaje Ci się coraz bardziej zagracona? Bezskutecznie próbujesz odnaleźć jakiś przedmiot wśród wielu innych, schowanych do szafki lub szuflady? A może potrzebujesz nieco więcej ładu wokół siebie, by móc lepiej funkcjonować? Niezależnie od przyczyn warto jest poznać kilka wskazówek odnośnie przechowywania i organizacji stanowiska w kuchni.

Mała kuchnia wymaga wielkich innowacji.

Jeżeli Twoja kuchnia składa się jedynie z kilku szafek, kuchenki, lodówki i zlewozmywaka, każdy kolejny zakup sprawia, że miejsca robi się coraz mniej. Kolejny kubek przywieziony z wycieczki, kolejny specjalny garnek, kolejne gadżety do przechowywania… W pewnym momencie musisz powiedzieć sobie dość. Żadna kuchnia nie jest wykonana z gumy, za to w każdej przyda się dodatkowa przestrzeń, dlatego jeśli Twoje szafki są notorycznie zbyt małe, przyjrzyj się dokładnie swojej kuchni. Używasz plastikowych pojemników do przechowywania drugiego śniadania? To świetna opcja, jednak potrzebujesz co najmniej kilku pojemników, by odpowiednio dopasowywać je do wielkości posiłku. Dlatego jeśli tylko masz możliwość, postaw na pojemniki z jednej serii, bowiem często można je przechowywać jeden w drugim. W ten sposób w szafce nie zalega coraz większy stosik plastikowych pudełek. Z koli jeśli w szufladzie ze sztućcami nie możesz niczego znaleźć, przenieś swoje noże do specjalnego stojaka lub na metalową listwę. W ten sposób będą ciągle pod ręką, a jednocześnie nie zajmą zbyt wiele miejsca.

Garnki do gotowania również nie zawsze muszą być dokładnie schowane. Jeśli raz na kilka miesięcy korzystasz z największego garnka, spokojnie możesz ustawić go na górnych szafkach. Z kolei mniej używane rondelki, zwłaszcza te z emaliowaną powłoką będą wyglądały wyjątkowo wdzięcznie nie tylko na kuchence, ale również na… ścianie. Jeżeli Twoim problemem jest niewielka szafka, możesz zainwestować w komplet garnków i patelni z wymienną rączką. W ten sposób prościej schowasz jedno naczynie w drugie. Z kolei duże i nieporęczne drewniane deski do krojenia bez problemu zastąpisz wygodniejszymi, wykonanymi z plastiku. Dla pasjonatów gotowania i pieczenia, a jednocześnie posiadaczy niewielkiej kuchni problemem może być również posiadanie stolnicy. Duża i drewniana stanowi obecnie raczej retro element dekoracyjny niż wygodną ochronę blatu. Jest ona jednak niezbędna, gdy co jakiś czas wałkujesz, wycinasz czy zagniatasz ciasto, dlatego możesz zdecydować się na specjalnie zaprojektowaną silikonową stolnicę. Jest ona wykonana z jednej strony z materiału uniemożliwiającego swobodne przesuwanie się stolnicy, z drugiej natomiast – dzięki jej właściwościom ciasto nie lepi się tak bardzo do stolnicy i nie wymaga stosowania dodatkowej mąki. Po skończonej pracy taką stolnicę z łatwością umyjesz w zlewie, a do jej przechowywania wcale nie musisz poszukiwać specjalnego miejsca: wystarczy ją zwinąć lub złożyć i schować do szuflady bądź szafki. Wszelkie organizatory na przyprawy świetnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie duża ilość przypraw idzie w parze ze sporym chaosem.

0 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *